Lyckat Kina-webbinarium

4
1406
Shanghai, Kinas störta stad.

FiB/K:s Stockholmsavdelning lyckades igår samla 60 personer till ett intressant webbinarium om Kinas plats i världen. Fem föredragshållare delgav oss olika aspekter av Kinas utveckling. Lennart Lundberg, talade om Kinas historiska utveckling under 300 år, Ulf Karlström om Kinas ekonomi, Karl Lötberg om den nya Sidenvägen är ett imperialistiskt projekt, Anders Romelsjö om utvecklingen av Kina leder till en multipolär värld och slutligen Torbjörn Wikland om kritiken mot Kina.

Publiken inbjöds till frågor – men tiden räckte inte denna gång till för alla intressanta frågeställningar som föredragen gav upphov till. Diskussionen får fortsätta i andra former. Materialet ska sammanställas och förhoppningsvis blir det möjligt att se inläggen på film.

Vi tackar för det förtjänstfulla initiativet av Stockholmsavdelningen och hoppas diskussionen om Kinas plats i världen fortsätter med förnyad kraft.


De fem föredragen kan läsas här:

Lennart Lundberg: Kinas historiska utveckling under 300 år 

Ulf Karlström: Kinas ekonomisk-politiska utveckling under 40 år – mirakel eller planering? 

Karl Lötberg: Är Nya Sidenvägen ett imperialistiskt projekt?

Anders Romelsjö: Leder Kina utvecklingen mot en multipolär värld? 

Torbjörn Wikland: Kritiken mot Kina

ANNONS

4 KOMMENTARER

  1. Min hustru kommer från Etiopien. Jag besökte landet två gånger 1990. En av gångerna gifte vi oss. I Addis Abeba.

    I dag är det ett nytt Addis Abeba som växer fram. Och ett nytt Etiopien. Mycket tack vare hjälp från Folkrepubliken Kina.

    Det ska man komma ihåg i dessa tider, när Biden och hans hejdukar hetsar mot Kina – OCH mot Etiopien!

    Vi som läste Peking Review på sjuttiotalet minns Tanzamjärnvägen, som var en gåva från Kina till folken i Tanzania och Zambia. Listan kan göras lång.

  2. En fråga som inte riktigt fick plats på webbinariet är: Varför beljuger Kinas Stockholmsambassadör Gui Minhai i tjänsten och påstår att Gui Minhai gjorde sig skyldig till brott i Göteborg på 90-talet, trots att det inte ens gjordes någon polisanmälan? En annan fråga: varför släpper inte Kina in FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, i Xinjiang? Hon och hennes kontor har ”förhandlat” med Kina om detta i snart tre år.

  3. FN och mänskliga rättigheter, vad är det? FN är en tandlös tiger då det gäller dessa rättigheter, Ibland verkar det som vissa stater hade och har olika rättigheter. Vetorätten spelar den största rollen i skådespelet om rättigheten! Tyvärr nonchaleras FN då det gäller.

  4. Västsahara är ett exempel. Så snart denna fråga ska upp på agendan lägger skurkstaten Frankrike in sitt veto i säkerhetsrådet. Man står på Marockos – ockupanternas – sida. På så sätt kan man förhala den utlovade folkomröstningen och marockupationen kan fortsätta.