Människor är inte flockar

2
1153
Johan Giesecke tror på så kallad flockimmunitet, vilket förkastas av Ulf Bjerén. (Bild: klippt från intervju i SVT)

”Flockimmunitet är en biologistisk teori; en teori där biologin överförs till samhälleliga förhållanden. Den ingår i en lång (mörk) tradition från socialdarwinism (Herbert Spencer) till rasbiologi. Segern över nazismen i andra världskriget gjorde biologistiska teorier obsoleta men idag poppar de åter upp. Minnet är kort.”

Ulf Bjerén debattinlägg i Sydöstran

ANNONS

2 KOMMENTARER

 1. Ulf Bjeréns artikel är populistisk och missledande.

  Flockimmunitet är en översättning från engelskan som har begreppet ”herd immunity”.

  Populationsimmunitet, som är samma sak, är ett intressant fenomen, som bidrar till att göra epidemier något lättare att hantera.

  Professor Tom Britton använder begreppet populationsimmunitet i sin utmärkta bok om hur man förstår epidemier bättre med matematik.

  Populationsimmunitet och flockimmunitet är alltså olika beteckningar för samma fenomen. Det handlar inte om någon ”teori”. Fenomenet är att epidemier med låg smittsamhet dör ut innan 100% av befolkningen har blivit immuna. Epidemier med hög smittsamhet – exempelvis mässlingen – kräver ända till 95% immunitet innan ovaccinerade blir skyddade. Coronan verkar inte så smittsam som mässlingen. Däremot finns inget vaccin, så populationsimmunitet är intressant att studera och försöka förutspå.

  Tom Britton har skrivit den svenska läroboken om denna typ av matematisk modellering: Pest, kolera och matematik – vad kan matematik och statistik lära oss om smittsamma sjukdomars utbredning?

  Denna bok finns dessutom gratis på nätet. Skriv in titeln på google så får du tillgång till texten.

 2. Bra påpekande, Svante! Den gode Ulf i Blekinge är briljant på många sätt men här har han fallit undan för det allt hätskare debattklimatet kring coronapandemin.

  Enligt den gamle trotjänaren ”The Advanced Learner’s Dictionary of Current English” motsvarar ”herd” den gamla svenska benämningen ”hjord”, och anger betydelsen (min översättning, DZ) ”antal eller grupp av djur, särskilt boskap, som äter eller går omkring tillsammans”. Dvs precis som folket behandlas med större eller bara något mindre hårdhet där de stängts in i sina bostäder och förbjudits att röra sig omkring i samhället. Givetvis mest extremt i Nordkorea där stackare som missat karantänförordningarna skjutits ner på fläcken!

  Så räta på ryggen svenskar! Ni är ett av få folk på denna jord (OBS! utan h) som behandlas som tänkande varelser och inte som flockar att fösa, bötfälla och i värsta fall skjuta ner! Låt de andra hålla på med sina kravallpoliser och gendarmeri!