Nu hastas det fram ett nytt dåligt beprövat vaccin

5
1603
Rune Lanestrand 2020

Först sa alla experter att det tar minst 10 år att ta fram ett vaccin, sedan 5 år, sedan ett par år och nu helt plötsligt ska vaccinet vara klart att kanske användas redan på nyåret. Det är klart att man undrar hur detta hänger ihop.

I synnerhet när budskapet kommer från i stort sett samma professorer och experter som tidigare vittnade om hur säkert och helt ofarligt det var att ta vaccinet Pandemrix mot svininfluensan. Bland dessa finns bland andra professor Johan Carlsson, statsepidemiolog Anders Tegnell, då på Socialstyrelsen och professor Johan Giesecke.

Hälso- och sjukvården skickade in cirka 2.150 biverkningsrapporter efter behandlingen av Pandemrix om huvudvärk, trötthet, feber, muskelvärk och ledvärk. Och det värsta, narkolepsi, som drabbade barn och unga som fick sina liv förstörda.

I Sverige vaccinerades 60 procent av befolkningen (högst i världen) mot svininfluensan, i Tyskland bara 8. Trots det redovisades i de båda länderna samma dödlighet. Polen som inte vaccinerade alls hade ungefär samma dödlighet som i Sverige.

Hur många liv räddades då av vaccinet? Cirka 30 trodde Maria Larsson som då var folkhälsominister och ansvarig för massvaccineringen. Hon propagerade hårt för massvaccinering.

Dåvarande statsepidemiolog Annika Linde talade om att 50–100 skulle dö utan vaccinering. Då kan vi kanske ha räddat mellan 20 och 70, trodde Johan Carlson på Smittskyddsinstitutet. (I dag FHM)

Citat:
– Nu har det faktiskt gjorts beräkningar på detta, till exempel i regeringens officiella utvärdering av den svenska pandemikampanjen.
– Vi kom fram till att sex dödsfall undveks med massvaccinationsprogrammet.
säger Lisa Brouwers på Smittskyddsinstitutet till Svenska Dagbladet 2012-02-15.
Slut citat.

Efter att i många år studerat och följt pandemier, vanliga influensor och myndigheternas agerande anser jag att det här är fråga om så enorma vinster för läkemedelsindustrin att man skyr inga som helst medel för att komma först med ett erkänt vaccin.

Ett stort hinder för en oberoende bedömning är den nära kopplingen mellan FHM, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin. Inte blir jag lugnare av att läsa den av regeringen nyligen utnämnde vaccinsamordnaren Rickard Bergströms ”meriter” för att ta fram ett covid-19-vaccin.

Bergströms cv är minst sagt avskräckande. Han arbetade på Läkemedelsverket 1988–1992, som är nära lierat med läkemedelsindustrin. Han har arbetat nio år med läkemedelsregistrering i Schweiz på Roche och Novartis. 2002–2011 var Bergström verkställande direktör för branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen och därefter 2011–2016 vd för lobbyorganisationen European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) i Bryssel.

ANNONS

5 KOMMENTARER

 1. Man blir immun med vaccin. Blir det så mycket stålar för profitörerna då?

 2. Immun är det inte alls säkert man blir och i så fall hur länge vet vi ännu ganska lite om. Precis som det visat sig att den som fått covid-19 en gång inte helt säkert är immun mot att blir smittad igen, möjligen då av en något varierade virusform. Hittills förefaller det dock som man blir lindrigare sjuk andra varvet.

  Ang ”stålar för profitörerna” håvas det ju in en hel del vid sådana där massvaccineringar som propagerades hyfsat framgångsrikt för vid svininfluensan. Men vaccinutvecklingen kostar ju också något, så hur mycket är väl lite oklart än så länge.

  Men frågor är alltid bra att fundera på och ställa!

  För övrigt en bra artikel, Rune L! Visar hur viktigt det är att tänka själv (som vanligt).

 3. Coronaviruset är – om jag fattat rätt – ett virus, dit vårt ´vanliga´ förkylningsvirus hör hemma. D v s med rätt att sig mutera…

  Jag vet av personlig erfarenhet att vaccin mot förkylningar inte fungerar och heller inte fungerat, som t ex på slutet av 1960-talet då min far och jag flera lördagar åkte till distriktsläkarens mottagning på Södra Vägen i Göteborg. Vi fick injektioner av distriktsläkaren. Det var rent resultatlös forskning eller förebyggande verksamhet, som i stort sett inte påverkade viruset ett dugg. I varje fall inte frekvensen av min fars och mina vinterförkylningar.

  Jag tror dock inte att vi påverkades negativt av ´experimentet´ med vaccineringen, även om min far i hög ålder, vid ca 80 år, drabbades av neurologiska besvär, han fick s k ´droppfot´ på svenska, och då ställde sig till forskningens tjänst på Sahlgrenska sjukhuset. Någon orsak till besvären kunde man dock inte finna, trots avancerad elektronmikroskopiska bilder. Själv trodde jag mer, om inte vi kan tala om, ´normal´, ´åldersrelaterad´ sjukdom, han blev 87 år gammal, på i första hand tändernas amalgamfyllningar, som var legio eller hans trettioåriga novalucolberoende, (skräpmedicinen…)

 4. Bra med dina synpunkter här, Kjell! Det är så många andra (med fina titlar som professor, docent och chef över diverse kliniker m m) som uttalar sig utan att veta någonting, t ex om munskydd där det inte finns någon som helst av FHM-kritikerna som rör sig annat än barfota. Du vet i alla fall någonting om förkylningsvirus.

  Om man proppar i sig mediciner, vaccinerar, skjuter upp nässpray o dyl blir man av med förkylningen på c:a 7 dagar. Om man inte gör någonting tar det i stället en hel vecka och blir frisk. Jag brukar rekommendera att man regelbundet intar en rejäl whisky eller en calvados, kanske även en cognac. För de nationellt sinnade går det lika bra med lite svensk vodka eller hembränt. Inget av detta påverkar sjukdomen, men under tiden febern går ner och nästäppan släpper är det fan så mycket roligare att var sjuk.

  Influensa är en lite allvarligare sjukdom, ofta orsakad av sådana coronavirus som vi nu i form av covid-19 har fått på halsen (ursäkta skämtet). Flera vaccin har nu testats och befunnits verksamma mot just denna typ av virus. Så fort man i Storbritannien körde igång med vaccineringen uppdagades allergireaktioner hos några med allergiska besvär. Det är en grupp som vanligen exkluderas vid dom s k Fas3-testerna, d v s de som omedelbart föregår vaccinets lansering på marknaden (allt sker ju numera på marknaden, vilket vi alla är välunderrättade om) och vari ingår ”alla” nödvändiga tester för ”allvarliga” biverkningar.

  Vad som nu hänt är att alla grupper med biverkningar, vilka vanligen inte testas under prövningsförsöken, helt sonika avråds frän att ta det här vaccinet. Jag har för mig att det är Pfizer/Biontechs variant. Men frågor kvarstår: Vad har hänt med de som redan vaccinerats, i Ryssland och Kina t ex? Varför får vi inga rapporter därifrån? De har ju tagit fram egna vaccin, som bevisligen klarat deras egna tester. Eller förbereds ännu en viskningskampanj á la Huawei-skandalen?