Fördubblad gåva

0
1938

”Black Friday” har återigen fått många att öka sin konsumtion. Andra har däremot ställt sig frågorna: Behöver jag verkligen fler prylar? Vilka växthusgasutsläpp ger de upphov till? Är inte det största problemet med mina prylar att de är för många?

Julen närmar sig och med den förmodligen ytterligare köprekord. Du kan bidra till att hålla köphysterin på en ”anständig” nivå. En bra, alternativ julklapp är att ge bort av din tid, en promenad med farmor, en film tillsammans med morfar o s v.

Och hur är det med våra kläder? Förutom att de oftast är för många har de vid tillverkningen gett upphov till enorma miljöbelastningar. Personligen har jag goda argument för mitt beslut att inte köpa fler kläder – inte ens på second hand.

All konsumtion och alla resor belastar miljön. Ständigt får vi allt mer skrämmande rapporter om jordens temperaturhöjning, som nu tyder på en ökning på tre grader. Detta medför havsnivåhöjning, glaciäravsmältning, ökad risk för extremväder som torka och översvämningar samt utrotning av växter och djur. Det är enorma problem man har att diskutera på den stora miljökonferensen i Spanien.

Det är lätt att känna vanmakt men tänk på uttrycket ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något!” Det gäller både personer och stater. Världen behöver föregångare! Inte fler som tillämpar ”Nånannanismen” – att någon annan skall lösa problemen så att du ”slipper”.

Vad är då alternativet till vår enorma konsumtion, som ofta drabbar människor och miljö någon annanstans? Vad skall jag göra i stället för att köpa ny bil, mobil eller mera prylar och kläder – eller att flyga till Thailand? Ett bra alternativ är att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer. Till och med den 5 januari väljer jag Läkare Utan Gränser. När jag t ex ger bort 1.000 kr, lägger Akelius´ stiftelse till lika mycket! Är inte det värt att tänka på? Lycka till med din insats för en bättre värld!

Lennart Rundqvist
Falköping

ANNONS