Ställ in NATO:s övning Aurora!

8
1366

Det utropar Rune Lanestrand på sin blogg. Han skriver:

”Det finns rakryggade politiker även om de inte är särskilt vanliga. En av dem är Carl-Johan Sonesson moderat regionråd i Skåne. Han reagerar starkt mot att ÖB och den rödgröna regeringen, med en uttalad feministisk utrikespolitik, ännu inte ställt in den stora Natoövningen Aurora som ska hållas i Sverige i maj–juni.”

Tack för tipset Rune.

Märkligt att det inte hörts något om detta tidigare. Men nu har i alla fall SVT/Nyheter Skåne rapporterat att Region Skåne protesterar mot Aurora.

ANNONS

8 KOMMENTARER

 1. Innan dagen tog slut meddelades att Aurora ställs in – skjuts på framtiden. Pease in our time!

 2. Stämmer inte helt då moment är kvar, även moment med världlandsstöd inte helt avskrivna. Viktigt att fortsätta protesterna även mot kommande Auroraövningar:

  Aktivister för fred: Ställ in också framtida Auroraövningar
  Vi välkomnar det viktiga beslutet att skjuta upp övningen och intensifierar nu arbetet med att helt ställa in Aurora 20 och andra storskaliga militära övningar runt om i världen för att istället satsa på hälsa, fred, välfärd och miljö. I de militära övningarna under namnet Aurora ingår moment där värdlandsstöd övas med värdlandsavtalet med Nato som grund. Det för oss närmare Nato och bort från alliansfriheten vilket ökar Sveriges sårbarhet.

  Enligt försvarsmakten kommer viss övningsverksamhet att ändå genomföras, men i betydligt mindre omfattning. Det handlar bl.a. om att de värnpliktiga ”måste få avsluta sin utbildning på ett bra sätt. Dels för sin personliga del, men framförallt för att de ska kunna bidra till försvaret av Sverige”.

  De delar av Totalförsvarsövning 2020 som var planerade att genomföras i samband med Aurora 20 utgår eller alternativt omplaneras.

  Det som helt utgår rör bl.a. att inga kommer att kallas in för repetitionsövning och att hemvärnet inte ska delta. Hemvärnet ska vara fortsatt i beredskap, men de ska även kunna ge stöd till civilsamhället.

  Enligt Johan Svensson, Försvarsmaktens produktionschef, ligger nu fokus på ”stödet till samhället och att upprätthålla Sveriges beredskap och säkerhet, vilket är än viktigare när samhället är sårbart och utsatt för stor påfrestning”.

  I detta är det tydligt att det inte finns några planer på att vända trenden med upprustning och genomförande av mycket dyrbara militära övningar tillsammans med andra aktörer och nationer. Försvaret hoppas att alla de länder, myndigheter och organisationer som önskat delta i övningen ska kunna delta vid ett annat tillfälle.

  Aktivister för fred stödjer alltså beslutet att skjuta upp Aurora 20 som var planerad att inledas 11 maj 2020 och som skulle samla omkring 25 000 soldater från olika nationer samt innebära premiär för Patriotsystemet i Sverige. Vi motsätter oss att övningen flyttas fram eftersom den är planerad för att föra Sverige närmare Nato, något som ökar vår sårbarhet. I Aurora ingår övning av värdlandstöd grundat på värdlandsavtalet med Nato. I Nato är de två största arméerna USA och Turkiet och de har bägge sina egna intressen som motverkar säkerhetspolitisk stabilitet för Sverige och världen.

  Aktivister för fred driver den internationella namninsamlingen för att alla militära övningar i hela världen ska ställas in. Vi anser att i nuläget behövs alla krafter för att hindra coronavirusets spridning och effekter och på längre sikt behövs nedrustning till förmån för satsningar på hälsa, fred, välfärd och miljö.

  Dessutom anser vi att Sverige och världen inte ska motverka IMF-lån samt att alla måste aktivt motsätta sig såväl införande av ytterligare sanktioner som upprätthållande av befintliga sanktioner. Det är centrala frågor som skadar t.ex. Irans, Venezuelas och Kubas möjlighet att skydda sitt eget land och världen mot coronapandemin. Det försvårar även för dessa nationer att upprätthålla stabilitet i samhället och världen.

  Vi stödjer FN-chefens uppmaning till vapenvila i alla pågående konflikter och menar att även alla förberedelser till väpnade konflikter omedelbart ska upphöra.

  Skriv under vårt upprop och uppmana andra att göra detsamma.

  Stoppa de militära storövningarna

 3. Först stod det ”Peas in our time” vilket jag inte visste om det var ett stavfel eller en god göteborgsvits – som jag inte förstod – trots att jag är göteborgare. Men nu har webredaktören lagt till ett ”e” vilket är en alternativ stavning på engelska av ”ärtor” samt ett varumärke från Findus. Men jag förstår fortfarande inte vitsen. Kan någon förklara?

 4. Förklaringen är oerhört komplex. Eftersom ärtor i stora mängder är fredsfrämjande medan Münchenkonferensen 1938 snarare var en krigsutlösare, gäller det att hålla tungan och tangetbordsfingrarna i styr, särskilt om man är från Göteborg och har att göra med en gammal samskolit.

 5. Ja, den var bra. Även om det är en skröna, som Möte i monsunen, så är den bra.

 6. Tord Björk! Utmärkta påpekanden!
  Vilka moment som kvarstår i övningen är ju inte helt transparent. D v s vilka moment som utgår från också värdlandsavtalet med NATO. Övningar med Patriotsystemet, vars introducering, vid AUrora 20, det knöts höga Försvarsmaktens förväntningar kring, och som tänktes konkret samtränas med US-militär kanske uteblir. Om så blir fallet och för den händelse samträningen var en del av Patriotköpet så har ”rånad” och ”sjanghajad” fått nya dimensioner.