PRESSMEDDELANDE från FiB/K

10 november 2020

Omslag på nr 11-2020

Arne Ruth intervjuar Günther Wallraff om Julian Assange (utgivningsdag 12 nov)

Den legendariske tyske författaren Günter Wallraff intervjuas i senaste numret av Folket i Bild/Kulturfront (nr 11-2020) av DN:s före detta chefredaktör och chef för kulturredaktionen Arne Ruth om sitt arbete i Tyskland för att väcka opinion för frigivning av journalisten och visselblåsaren Julian Assange och om hans syn på Sveriges roll i den affären.

Arne Ruth är besviken över svenska medias tystnad i denna fråga. I anslutning till intervjun kommenterar han den svenska namnlista som han varit en av initiativtagarna till.

– Den har tre tusen underskrifter med global räckvidd. Inget svenskt medium har ens kommenterat att den finns. Folket i Bild/Kulturfront har däremot uppmärksammat den, skriver han.

I detta nummer av tidskriften kommenterar också Ola Tunander det svenska ubåtskriget på 1980-talet. Ola Tunander är Research Professor Emeritus vid PRIO (Peace Research Institute, Oslo), var civil expert i den svenska Ubåtsutredningen 2000–2001 och har i flera decennier ingående studerat och publicerat böcker om marinstrategi och europeisk säkerhetspolitik.

– Att dokumentera den vilseledning som Sverige utsattes för på 1980-talet är fruktansvärt viktigt idag. Att det var västliga ubåtar som visade sig i svenska vatten är känsligt; tidningarna vågar inte diskutera frågan och inom media har det kommit nytt folk som saknar insikt om historien.

Givetvis uppmärksammar vi FiB/K:s medgrundare och hedersordförande Jan Myrdals bortgång. Carl-Henrik Svenstedt och Christer Lundgren skriver med olika infallsvinklar om skriftställaren i fråga.

Bland övriga artiklar i tidningen: Torbjörn Wikland om USA:s metoder för att behålla sitt ekonomiska övertag, Ingemar Ed om klimatet och fördelningen av jordens begränsade resurser, Bitte Assarmo om odling i stan och Robert Mathiasson om synen på romerna och Ivar Lo Johanssons idealisering av zigenarlivet, som tycks få en renässans idag.
Jan Frykholms färgstarka måleri, som presenteras av Eva Wernlid, är ytterligare en höjdpunkt i detta innehållsrika nummer.

Folket i Bild/Kulturfront
Fraktflygargatan 18, 128 30 Skarpnäck
tel: 073-852 75 06
red@fib.se