Redaktören har ordet

0
1313

De här raderna skrivs på en lånad dator, eftersom min egen mitt i slutarbetet med det här numret helt sonika la av. Skärmen svart och inga livstecken. Den initiala paniken kunde relativt snabbt lägga sig när jag insåg att jag har allt – och då menar jag allt – i det så kallade molnet. Sålunda var det inga problem att logga in på mitt googlekonto på lånedatorn och sätta igång och jobba. Till och med bokmärkena i webbläsaren finns på plats. Enkelt och smidigt.

Och då är det mycket lätt att känna sig tacksam istället för misstänksam. Mitt liv underlättades alldeles väldigt av att jag glatt och oförväget lagt hela min datoriserade exixstens i händerna på ett av världens största bolag. Att jag undvikit att tänka alltför mycket på all information som jag beredvilligt delar med mig av så fort jag trycker på en tangent.

Nu är naturligtvis Google smartare än att de bara rakt av skulle ge sig in och snoka i mitt lilla informationsmoln (och inte skulle de hitta särskilt mycket spännande där heller). Men nog bör vi vara på vår vakt.

Häpnadsväckande många är påfallande naiva när det gäller datajättarnas möjligheter till att samla på sig information om en. Vi låter appar spåra oss geografiskt, knappar in hälsodata, köper biljetter, taggar vänner och lägger upp gamla bilder på oss själva utan minsta tanke på vad allt det kan användas – och används till.

Förutom när det gäller Tiktok. Den omåttligt populära kinesiska appen där man delar korta små videosnuttar har ju fått bland annat USA att vilja förbjuda den, med skälet att appen samlar in data och därmed utgör en säkerhetsrisk. Att amerikanska giganter som till exempel Facebook gör precis detsamma nämns inte i sammanhanget.

Det har inte varit helt lätt att försöka förklara det här för den entusiastiska 10-åriga tiktokare som jag har i min närhet, när hon oroligt undrat om hennes favoritapp ska förbjudas. Inte heller tror jag att hon helt kan ta till sig Ingemar Eds grundliga genomgång av kampen om världen i detta nummer.

Men vi andra får en fördjupad bild av konfliktlinjerna. Som givetvis handlar om annat än Tiktok.

ANNONS