Webbinarier 14–16 juni: EU-toppmötet i Göteborg+20

Det har gått 20 år sedan folkrörelser protesterade mot EU-toppmötet i Göteborg och USA-presidentens Bush besök 14-16 juni 2001. Då krävde Jordens Vänner och Göteborgsaktionen att miljö- och offentlig sektor inte ska bli handelsvara, nej till euron, militarisering och fästning Europa. Många folkrörelser och då nej till medlemskap i EU. Vilka krav är aktuella idag och vilka lärdomar kan dras inför framtiden?

Med anledning av att det gått 20 år sedan protesterna hölls samarrangerar Jordens Vänner, Nätverket Folk och Fred och Nej till EU tre webbinarier. Varje dag med ett nytt tema.

Måndagen 14 juni är fokus på vad som hände bakom scenen med Hans Abrahamssons forskning om USA:s påverkan och polisens och andras agerande. Hans studier ledde till en bok utgiven av Korpen förlag som nu kommit i nytryck. Abrahamsson är huvudtalare men också kommentarer från vidtalade som Anders Svensson från Socialistisk Politik och Göran Folin från Alternativ Stad/Jordens Vänner i Stockholm. Utrymme kommer att finnas för publiken att diskutera.

Tisdagen 15 juni tas frågan upp om vilka EU-krav som var viktiga då, som är viktiga nu och i framtiden. Ellie Cjivat från Jordens Vänner och Per Hernmar, ordförande för Nej till EU inleder en gemensam diskussion tillsammans med fler tillfrågade och publiken.

Onsdagen 16 juni är temat Bredda och radikalisera kampen för klimat och fred. Tillfrågade är bland andra Arci Pasanen från Omställningsnätverket och Fältbiologerna. Från Jordens Vänner deltar Tord Björk

Tidpunkt alla dagar är kl 18:30–20:30
https://us02web.zoom.us/j/87594146358?pwd=bDRSZkxxMjZWelBvNjhUN2pSdEZmdz09

Har du frågor, kontakta Tord Björk email: tord.bjork@gmail.com, skype: tordbjork, tel: +46 (0)722 15 16 90, postadress: Kyrkängsbacken 8, 14135 Huddinge, Sweden

Tord Björk