Erik Helmerson (DN): Kinas ambassadör träffade den enda svensk som tror på honom

3
1673

Foto: Nicklas Thegerström

I en ledare levererar DN:s Erik Helmersson ett djupt personkränkande angrepp mot Jan Myrdal för att han tagit emot Kinas Sverigeambassadör i sitt bibliotek i Varberg. Det hela är med anledning av ett reportage i Hallands Nyheter 4 december (bakom betalvägg, 1 kr för en provmånad). Försökte utverka tillstånd att publicera artikeln, men det blev nobben.

Erik Helmersson i DN 5 december 2019 (endast på nätet)

ANNONS

3 KOMMENTARER

 1. Varför länka till finanskapitalets irrelevanta medier bakom betalväggar, som det allt fattigare, men allt mer vakna, folket allt mer överger för alternativmedia? Får ni betalt för länkningarna?

 2. Helmersson artikel är en hatartikel inte resonabel inte journalistisk utan en version av ett intellektuellt sammanbrott hos journalisten Helmersson! Att DN publiceras sådan smörja bekräftar att svensk riksmorgonmedia ligger illa till.

 3. Personligen utgår jag ifrån att eftersom ”Sveriges malligaste morgontidning” (Jan G:s benämning) skriver sådan hatpropaganda så är det ett uttryck för ökande desperation. Imperiet har sin aggression mer och mer inställd gentemot Kina, och det med all rätt, om man vill bevara Imperiets världsherravälde. Nyss redogjorde P1 för det påhopp som Färöarna, ett mycket, mycket litet land, utsätts för av USA. Wikipedia skriver ”Tillsammans med Grönland ingår [det] i det danska kungariket. Dock är Färöarna självstyrande i många lokala frågor sedan 1948 och har egen frimärksutgivning sedan den 1 april 1976. Färöarna och Grönland står utanför Europeiska unionen, trots att resten av det danska riket är med. Färöarnas kultur är i huvudsak nordisk. På de 18 öarna bor knappt 50 000 personer, varav ungefär 17 000 i huvudstaden Tórshavn”.

  Detta lilla land gapar och skriker nu Imperiet åt eftersom man har funderingar på att ha Huawei som leverantör av 5G. Detta ylande är desperation.

  När man från kinesiskt håll emellanåt bara enkelt beklagar USA:s handelskrig m m så är det naturligtvis till stor del ett spel för gallerierna. Det är klart att man i Peking är mycket väl medveten om hur landets framförallt ekonomiska position i världen på extremt kort tid vuxit fram. Och även om man inte längre varken läser Marx´ eller Lenins grundläggande arbeten om ekonomi och imperialism, så begriper man att Imperiet har känt av sitt försvagade läge i världen och därför är desperat.

  Denna desperation har naturligtvis också smittat av sig på alla vasallerna i den ”transatlantiska länken” dit Sverige hör. Och eftersom SMM, se ovan, är ett viktigt språkrör för Imperiet i kampen mot Kina, så blir tonen därefter.

  Som jag ser det, är det ganska poänglöst att tala om ”intellektuellt sammanbrott” och liknande till exempel ”smörja”. Det hade varit anmärkningsvärt om Erik Helmersson skrivit en mer, låt oss kallade det, nyanserad ledare. SMM:s tonläge kommer kanske att börja ändras när man upptäcker att det blivit mindre och mindre ekonomiskt fördelaktigt även för Sverige att förlita sig på den ”transatlantiska länken”. Det gör man till exempel i Grekland och Italien, stater som visar starkt intresse för Kinas BRI. Varför gör de det? Därför att Väst inte kan erbjuda liknande förmånliga, eller i varje fall mindre imperialistiska avtal, avtal som dessutom är dollaroberoende. Men hur snabbt denna insikt kommer till Sveriges styrande och kapitalister är svårt att veta. De senare lär nog vakna upp först.