Folke Schimanski: Fallet Assange handlar inte bara om Assange

0
1330
Folke Schimanski (Foto: Wikipedia)

Nu väcks det opinion i Sverige mot behandlingen av den australiske visselblåsaren Julian Assange. Förre chefredaktören för DN Arne Ruth har startat en kraftfull kampanj för hans sak. Den 15 september äger en manifestation för Assange rum på Mynttorget i Stockholm. Talare är bland andra FiB/Kulturfronts ordförande Karin Rosenqvist, professor Sven Britton, skådespelaren och regissören Etienne Glaser och författaren Gösta Hultén.

Julian Assange sitter sedan i fjol i häkte i väntan på utvisning till USA, i total isolering på högriskfängelset Belmarsh, av BBC benämnt ”Storbritanniens Guantanamo” och av en tidigare fånge, bestsellerförfattaren Jeffrey Archer, bevittnat som ett helvete. I dagarna fortsätter i Old Bailey den av covid-19 fördröjda processen mot Assange gällande utlämning till USA. Där väntar ett 175-årigt fängelsestraff för hacking och spionage, som kommer att utdömas av en specialdomstol. Vad han har gjort är att via amerikanska militärens hemliga dokument avslöja brott mot mänskliga rättigheter i Irak och Afghanistan.

I Sverige är Assange en omstridd person på grund av misstankarna om våldtäkt av två kvinnor, en utredning som numera är nedlagd. Det har varit påfallande tyst här, även bland sedvanligt USA-kritiska kretsar. Betecknande är en kommentar av Olle Svahn, politisk sekreterare i Vänsterpartiet: ”Vi ser inga anledningar i att tvivla på att det brittiska rättssystemet hanterar frågan korrekt, och vi förutsätter att det kommer att agera enligt folkrätten och med respekt för Assanges mänskliga rättigheter.” Svahns likgiltighet skiljer sig inte från utrikesminister Ann Lindes inställning. Mot detta kontrasterar emellertid en rapport av FN:s särskilda rapportör för tortyr, schweizaren Nils Melzer. Han uttalade i fjol sin oro över Julian Assanges klart försämrade hälsa i fängelset. Melzer konstaterade symptom på psykisk tortyr och befarade att hans liv var i fara.

Det finns andra aspekter. Europeiska rådets parlamentariska grupp har uttalat starka farhågor för mediernas frihet. En dom mot honom kan i framtiden drabba all journalistik, som inte är önskvärd ur den amerikanska statens synvinkel. Gruppen kräver därför enhälligt att Assange omedelbart friges. Assange får följdriktigt stöd av Internationella journalistförbundet. I augusti skrev dessutom 152 rättsexperter och 15 advokatorganisationer till premiärminister Johnson att Assange bör släppas fri på rättsliga grunder. Till kören av prostesterande hör Amnesty, kända personager som Noam Chomsky, Günther Wallraff, John Pilger och en rad solidaritetsgrupper världen över.
Den svenska tystnaden har som sagt släppt, även om det kanske inte synts i media.

Manifestationen har föregåtts av ett upprop för att frige Assange av bland andra Sven-Erik Liedman, Sven Hirdman, Jan Myrdal, K. G. Hammar och Carl Tham. Svenska och norska PEN-klubben kräver samma sak. I ett brev till Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter har f d ordförande för Broderskapsrörelsen Evert Svensson (tillsammans med Sven Britton) krävt att Assange släpps fri, trots att en av de kvinnor som anmält honom för våldtäkt är diakon och styrelsemedlem i Broderskap (numera Socialdemokrater för Tro och Solidaritet).

Av både humanitära och principiella skäl bör Assange helt enkelt bli en fri man, han har lidit tillräckligt.

Folke Schimanski


Folke Schumanski är två gånger refuserad i Sydsvenskan Kultur med artiklar om fallet Assange. Ovanstående artikel har även refuserats av GP.

ANNONS