Globalt upprop till stöd för Dr. Anand Teltumbde och Gautam Navlakha

0
1303

Activisterna Anand Teltumbde och Gautam Navlakha
anklagas för att ha varit delaktiga i the Elgaar Parishad event
i staden Pune 31 december 2017. (File Photos)

Oktober 2018 greps 10 indiska människorättsaktivister enligt en gummiartad indisk lag för att ha deltagit i ”unlawful activities” (olagliga aktiviteter) och/eller ”membership of terrorist organisations” (medlemskap i terroristorganisation). Läs mer om det i denna expertrapport från FN. Nu hotas åter dessa aktivister, Dr. Anand Teltumbde och Gautam Navlakha, av arrestering efter att ha deltagit i någon olaglig aktivitet (the Elgar Parishad case).

Lite med om bakgrunden kan du läsa här.

Ett internationellt upprop till stöd för dem publiceras nu runt om i världen, åtminstone måste arresteringen uppskjutas tills coronakrisen är över. Uppsropstexten inleds med följande stycke (översättning av webbredaktören).

”Vi, undertecknade (organisationer och individer) protesterar mot den förestående arresteringen av professor Anand Teltumbde och Gautam Navlakha och fördömer starkt försöket att smutskasta två av Indiens främsta medborgerrättsaktivister och offentliga intellektuella. Den 16 mars 2020 avvisade Indiens högsta domstol en ansökan om borgen för Dr. Teltumbde och G Navlakha. De har nu tid fram till 6 april 2020 att ”underkasta” sig polisen. Vi uppmanar med skärpa chefen för Indiens högsta domstol att ta hänsyn till riskerna som den pandemiska COVID19 medför för Dr. Teltumbdes och G. Navlakhas liv och hälsa. Båda är äldre medborgare med befintliga medicinska problem som placerar dem i högriskgruppen för att drabbas av den dödliga infektionen om de fängslas. Fängslande nu kommer definitivt att äventyra deras liv och hälsa. Åtminstone uppmanar vi rättsliga myndigheter att uppskjuta deras arresteringsorder tills den globala hälsokrisen avklingat och inte längre utgör en fara för deras liv och hälsa.”

Läs hela uppropstexten här och underteckna uppropet till stöd för de fängslade människorättskämpna i Indien.

ANNONS