Patrik Engellau: Fake news är troligen fake news

4
1688

”Häromdagen hamnade jag på ett tankeväckande seminarium. Huvudattraktionen var en amerikansk professor från Arizona State. Han var chef för ett stort forskningsprojekt finansierat från amerikanska utrikesdepartementet. Det gick ut på att med modern teknik upptäcka, mäta och avslöja fake news från Ryssland. Just nu handlade det om ryssarnas påverkan på Sverige. Professorn hade blivit inbjuden av amerikanska ambassaden härstädes för att få tillfälle att framför sitt ärende till svenskarna.”

Patrik Engllau på DET GODA SAMHÄLLET

ANNONS

4 KOMMENTARER

 1. Nyss lyssnade jag på Lars BernSwebbtv i 40 minuter och nu har jag läst denna artikel av Patrik Engellau. För ett par timmar sedan hörde jag George Galloways sammanfattning av valet i Storbritannien. Vad som är vänster och vad som är höger, vad som är upp eller ner, är ganska svårt att veta. Nu måste jag ”jädrar i min tala” som Kolingen sa, verkligen tänka själv, ty det råder allt större oreda under himlen.

  Jag tror det blir svårt för mina barn när de nått min nuvarande ålder. Eller är det tvärtom? Då har deras generation kanske fått rätsida på det kaos som nu råder. Då har denna generation kanske satt stopp för den lilla procent som idag lever gott genom att plundra jorden och tillägna sig resultatet av de arbetande miljardernas slit. Då har denna generation kanske framtvingat att man i svensk radio och TV på allvar tar upp de utmaningar som det svenska folket, likt alla jordens folk, står inför.

 2. Kolingen sa ”jädrar i min talg”, vad det nu betyder.

  Nåväl, sedan förra kommentaren såg jag TV-nyheter, och där framfördes långtidsutredningens senaste rapport liksom en undersökning av hur populära partiledarna är. Inget av det är ”fake news”, men väl illavarslande. Inkomstskillnaderna kommer ytterligare att öka tio år framöver och Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor är de partiledare som har högst förtroende bland väljarna. När dessutom Olle Svenning i Aftonbladet skriver om ”Arbetarklassens extrema högersväng” så kan man fråga sig varför vi i Sverige ens skulle behöva fake news från Ryssland. Det räcker så bra med verkligheten. Olle S skriver vidare ”Socialdemokrater är ängsliga för att kritisera dem de ser som möjliga väljare” då förstår man att det som Galloway sade om labour efter dess brakförlust nyss, ja det gäller även den svenska socialdemokratin. Dessa partier har bägge fjärmat sig från arbetarklassen, de har ingen eller i varje fall en mycket svag kontakt med den, de tänker inte som den, inte ens f d metallarbetaren Stefan L, utan är mer förankrade i medelklassens liv och värderingar. Jag har faktiskt svårt att förstå hur Olle S kan ha missat de nedskärningar i välfärden som S varit med om att genomföra, den ökande otryggheten och övergången från alliansfrihet till den transatlantiska länken. Trots den kraftigt ökade produktiviteten sedan 1970-talet. Och det är inte bara Olle S som tänker så, och det har nu blivit mycket klart för stora delar av svensk arbetarklass. Den vet att ”de gamla” partierna lovar och sviker löften. Den vet att när miljarder kastas bort på misslyckanden, som Nya Karolinska, kommer ingen att ställas till svars. Har SD gjort sådant än? Nä de har ännu inte på allvar prövats. Men när de prövas kommer de säkert att visa vems ärenden de går. I Storbritannien är det som Galloway påpekade. Arbetare som röstade på Tories visste mycket väl vad de gjorde. Många röstsedlar fick kasseras då de innehöll kommentarer som ”Ni ljuger allesammans”, ”Egentligen borde jag inte rösta på er” och liknande. Tories reaktionära politik är väl känd för engelsmän, skottar och walesare. De vet vad de nu har framför sig. SD:s politik är bara känd från skrivna eller talade ord och knappt det. Än så länge.

 3. Bertil! Kan du lägga in en länk till Galloway. Den verkar lite intressant till skillnad från de häpnadsväckande analyserna i eterns mainstreammedia där flera menar att Åkessons relativa förtroendestyrka beror på att hans parti går bra just nu utan att samtidigt fråga sig varför Busch Thor ligger lika högt trots att hennes parti kanat tillbaka till ungefär valresultatet!

  Annars hör väl Engellaus tankar mest hemma i en annan argumentation än du är inne på.

 4. Bertil C!
  Kan du läggs in en länk till Galloway. Den verkar lite intressant till skillnad från de häpnadsväckande analyserna i eterns mainstreammedia där flera menar att Åkessons relativa förtroendestyrka beror på att hans parti går bra just nu utan att samtidigt fråga sig varför Busch Thor ligger lika högt trots att hennes parti kanat tillbaka till ungefär valresultatet!

  Annars hör väl Engellaus tankar mest hemma i en annan argumentation än du är inne på.